Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp ve Damar Hastalıkları: Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakaları Endişe Verici

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en fazla yaşam kaybına sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz’a göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir ve özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış gözlemlenmektedir.

Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakalarındaki Gelişmeler

Doç. Dr. Yılmaz, son zamanlarda 30’lu yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu belirtirken, bu artışın temel nedenlerinin hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, erken yaşta sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlık olduğunu söylüyor.

‘Diyabet Hastalarında Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk’

Kalp krizinin göğüs ağrısı dışında da farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunluğunun göğüs ağrısı belirtisini bildiğini ancak kalp krizinin yaklaşık yüzde 20-30’unda göğüs ağrısı olmadan seyrettiğine dikkat çekiyor. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtilerin kalp krizinin habercisi olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle diyabet hastalarında ‘sessiz kalp krizi’nin ciddi bir risk teşkil ettiğine dikkat çekiyor.

‘Göğüsteki Baskı Eforsa Artıyorsa Dikkat’

Doç. Dr. Yılmaz, gençlerde göğüs ağrısı dışı belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle genç hastalarda eforla artan göğüste baskı hissi, yanma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

‘Kalp Krizinin İlk Saatleri Hayati Önem Taşır’

Kalp krizinde erken tanı ve hızlı müdahalenin zararın önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Yılmaz, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerde ani başlayan belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor.

‘Şikayetler Asla Göz Ardı Edilmemeli’

Doç. Dr. Fatih Yılmaz, kalp krizi belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.