MSG’den dijital müziğe manifesto: Spotify’a sunulacak!

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Dijital Müzik Platformları Çalıştayı Düzenledi

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), 24 Haziran Salı günü CVK Park Bosphorus Hotel’de, üyesi müzisyen, yapımcı, aranjör ve söz yazarlarıyla bir araya gelerek “Dijital Müzik Platformları Çalıştayı” düzenledi. MSG, yakın bir tarihte Spotify ile bir toplantı gerçekleştireceklerini duyurdu ve çalıştaydan çıkan kararları bir manifesto halinde Spotify’a sunacaklarını belirtti.

Son günlerde müzik sektöründe geniş yankı uyandıran Oğuzhan Koç’un Spotify çalma listelerine dair açıklamaları ve sonrasında gelen tepkiler üzerine harekete geçen MSG, dijital müzik platformlarında eser ve hak sahiplerinin karşılaştığı güncel sorunları ele almak amacıyla tüm müzik sektörü bileşenleri ile bir araya geldi.

MSG Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Göçer öncülüğündeki çalıştaya, MSG Yönetim ve Üst Kurul üyelerinin yanı sıra birçok sanatçı, besteci, söz yazarı ve aranjör ile birçok önemli dijital dağıtım, edisyon şirketinin temsilcileri katıldı.

MSG’nin gündem maddeleri arasında şunlar yer aldı:

  1. Dijital platformların Türkiye’de resmî ofis açması ve editoryal süreçlerin yerelleştirilmesi,
  2. Editoryal çalma listesi seçim süreçlerinde şeffaflık,
  3. Algoritmik çalma listelerinin yapısı,
  4. Playlist satışı, manipülasyon ve etik dışı uygulamalarla mücadele,
  5. Streaming farm (yayın çiftlikleri) nedir ve nasıl çalışır?
  6. Abonelik fiyatlandırmasının dünya ortalamasına yaklaştırılması gerekliliği.

Ferhat Göçer: Kimsenin düşmanı değiliz

Döviz kuru farkı nedeniyle müzik abonelik ücretlerinin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını ve bu eşitsizliğin telif gelirlerini azalttığını vurgulayan MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Tüm bu konulara hassasiyetle yaklaşmamız gerek. Bizler kimsenin düşmanı değiliz. Sektörle ortaklaşa hareket etmeliyiz. Spotify konusunda bir muhataba ve Türkiye ofisine ihtiyaç duyuyoruz. Şeffaf ve adaletli bir telif dağıtımı olmadıkça, abonelik ücretleri artsa da şikayetler sürecek” dedi.

Volga Tamöz: Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor

Çalıştayda yapay zeka destekli algoritmalar ve yayın çiftlikleriyle manipüle edilen çalma listelerine dikkat çeken MSG, sanatçı emeğini, eser sahiplerinin hakkını ve Türk müziğinin itibarını korumak adına bir yol haritası çizeceklerini ifade etti.

Spotify’ın editoryal listeleri hakkında konuşan Volga Tamöz, şunları kaydetti:

“20 yıl önce müziğin ulaştığı her noktada bir muhatabımız vardı. Şu an en büyük problemimiz manipüle edilen çalma listeleri ve yayın çiftlikleri. Çalma listelerini belirleyen editörler kim ve neye göre karar veriyor? Artık Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor, Türk musikisi diye bir şey kalmadı. Her yıl konservatuvarlardan mezun olan ve geçimini bununla sağlayan müzisyenlere alan sağlanmalı.”

Oğuzhan Koç: Türk müziğine ihanet edenler kim?

Geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım ile dijital müzik platformlarındaki çalma listeleri sorununu gündeme taşıyan Oğuzhan Koç, çalıştayda şu ifadeleri kullandı:

“Bu editoryal süreci hazırlayan ve Türk müziğine ihanet eden insanlar kim? Neden bizlerle muhatap olmuyorlar? Türkiye’de, Türk müziğini yönettiğini iddia eden ve bence Türkçe müzik dinlemeyen bir editöre ulaşamıyorum. Bu kadar ulaşılmaz insanlar ne dinliyor, müzikle ilgili ne düşünüyor, merak ediyorum. Türkiye’deki ilk 50 sanatçıyı bile dinlediklerini sanmıyorum.”

Tüm katılımcılar, müzik platformlarıyla ilişkilerde radikal ve yıkıcı çıkışlar yerine; yapıcı, diyalog temelli ve çözüme odaklı bir iletişim stratejisinin sürdürülmesi gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine vardı.

Temmuz ayında Spotify’a sunulacak ortak çağrı bildirisiyle Türkiye müzik endüstrisinin sürdürülebilirliği ve uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaşması adına, yerel ekonomik koşulları gözeten adil ve şeffaf politikaların hayata geçirilmesi için ortaklaşa mücadele edeceklerini duyuran MSG, çalıştayı tamamladı.

Related Posts

Depremde annesi ve kardeşini kaybeden Dicle, piyano yarışmasında bestesiyle birinci oldu

Depremde annesi ve kardeşini kaybeden Dicle, piyano yarışmasında bestesiyle birinci oldu

Muharrem İnce CHP’ye geçti mi, geri döndü mü? Muharrem İnce CHP’den ne zaman ayrıldı?

Türkiye’nin siyasi sahnesinde dikkat çeken isimlerden biri olan Muharrem İnce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile uzun yıllar süren bağını 2021 yılında kopararak Memleket Partisi’ni kurmuştu. Ancak son dönemde, İnce’nin CHP’ye geri dönüş yapacağına dair iddialar siyasi kulisleri hareketlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “baba ocağı” vurgusuyla yaptığı davet ve İnce’nin bu çağrıya verdiği yanıt, 2025 yılının en çok konuşulan siyasi gelişmelerinden biri oldu. Peki, Muharrem İnce CHP’ye geçti mi, geri döndü mü? Muharrem İnce CHP’den ne zaman ayrıldı?

Sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatar? 2025 YKS nasıl sınav görevlisi olunur?

Öğretmenler ve akademik personeller sınavlarda çeşitli alanlarda görevler üstleniyor. Gözetmen, bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı gibi görevlendirme yapılıyor. Peki, Sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatar? 2025 YKS nasıl sınav görevlisi olunur?

YKS’deki ‘en yaşlı’ aday bu yıl 8. kez üniversite sınavına girecek

Edirne’nin 2 üniversite mezunu “filozof hurdacısı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu kanıtlamak ve bilgilerini kontrol etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girecek.

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 19 HAZİRAN – CANLI || Datça’da sabah korkutan deprem! Deprem mi oldu? Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler listesi 19 Haziran 2025 AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son olarak Muğla Datça açıklarında saat 05.38’de 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 19 Haziran listesi…

Üniversite idari personelinin tayin hakkı konusunda adalet talebi: Süreç keyfi ve eşitlikten uzak yürütüldü

Üniversitelerde görev yapan idari personelin tayin hakkı konusunda yaşanan adaletsizliklere dikkat çeken Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Yükseköğretim Şube Başkanı Elbey Kale, “Tayin başvuruları dijital ortamda ve şeffaf bir sistemle alınmalıdır. Boş kadrolar sistem üzerinden ilan edilmelidir. Tayinler; hizmet süresi, tecrübe ve puanlama esasına dayalı objektif kriterlerle yapılmalıdır” diye konuştu.