İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İşlenmiş Gıdalar Sağlık İçin Riskli Olabilir

İşlenmiş etler, bisküviler, gazlı içecekler, dondurma ve mısır gevrekleri gibi aşırı işlenmiş gıdalar günlük hayatta sıkça tüketilmektedir.

Bu tür gıdalar, “ev yapımı yemeklerde bulunmayan katkı maddeleri içeren gıdalar” olarak genellikle tanımlanır.

Genellikle bu gıdalarda, daha çekici görünümler, tatlar veya dokular elde etmek için kimyasallar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar kullanılmaktadır.

Şu anda işlenmiş gıdaların sağlığı nasıl etkilediği tam olarak net değildir, ancak bu durum yüksek yağ, tuz ve şeker içeriğiyle ilgili olabilir.

American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada, aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ancak bu tür gıdaların erken ölümlere kesin olarak sebep olduğunu kanıtlayan bir bulgu elde edilememiştir.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar ve Ölüm Oranları

Çalışmada araştırmacılar, ABD, İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya ve Meksika gibi 8 farklı ülkede insanların beslenme alışkanlıklarını ve ölüm oranlarını inceledi.

Rapora göre, İngiltere ve ABD’de tüketilen kalorilerin yarısından fazlası aşırı işlenmiş gıdalardan gelmektedir ve bu durumun erken ölümlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Diğer taraftan, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde işlenmiş gıda tüketiminin daha düşük olmasıyla, erken ölümlerin yalnızca yaklaşık yüzde 4’ünün bu tür gıdalarla bağlantılı olabileceği tahmin edilmektedir.

Araştırmacılardan Dr. Eduardo Nilson, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri üzerinde durarak, bu gıdalardaki değişikliklerin ve katkı maddelerinin sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtmektedir.

2018 yılında, ABD’de aşırı işlenmiş gıdalar nedeniyle 124 bin erken ölüm gerçekleşmiştir. İngiltere’de ise bu sayı yaklaşık 18 bin olarak kaydedilmiştir.

Raporda, hükümetlerin insanları işlenmiş gıdaları azaltmaya teşvik etmek için diyet tavsiyelerini güncellemesi gerektiği belirtilmektedir.

Uzman Görüşleri ve Değerlendirmeler

Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların tip 2 diyabet, obezite, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser gibi hastalıklar için risk oluşturabileceğini göstermektedir.

Dr. Stephen Burgess, aşırı işlenmiş gıdaların zararlı etkilerini kesin olarak kanıtlayacak çalışmaların henüz olmadığını belirtmektedir.

Gıda ve İçecek Federasyonu ise, aşırı işlenmiş gıda teriminin bazı sağlıklı gıdaları da kapsadığını ve bu terimin olumsuz algı oluşturabileceğini savunmaktadır.

Sonuç olarak, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar devam etmektedir ve bu tür gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olunması önerilmektedir.

Related Posts

Kulak kiri sağlığınız hakkında neler söylüyor?

Alzheimer’dan kansere kadar kulak kiri, kişinin sağlığı hakkında çok değerli göstergeler barındırabilir. Bilim insanları şimdi bu maddenin kimyasını analiz ederek hastalıkları teşhis etmenin yeni yollarını arıyor.

Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral enfeksiyonların tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” dedi.

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Vücudunuzu içten içe tüketiyor olabilir! Bu eksiklik çok tehlikeli

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Merve Güner, kalsiyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları, kas kasılmaları ve nöbet gibi hayati risklere yol açabileceğini söyledi. D vitamini ve beslenmenin önemine dikkat çekti.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir