Otomobilde ÖTV değişimi yasalaştı

Fosil Yakıtlı ve Hibrit Araçlarda ÖTV Düzenlemesi Yasalaştı

Bazı fosil yakıtlı ve hibrit araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında ve oranlarında değişiklik öngören düzenleme, yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, araç tipine göre farklı vergi oranları uygulanacak.

ÖTV Oranları Yüzde 80 ile 220 Arasında Değişecek

Yasaya göre; fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrah eşikleri ve oranlarında değişikliğe gidilecek. Bu kapsamda araçların motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre uygulanacak ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.

Arazi Taşıtlarında Yeni Oran: Yüzde 50

Kamyonet cinsi araçlardan, azami yük kütlesi 3 bin 500 kilogramı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.

LPG Ticaretinde Sınırlama 2026’da Başlıyor

LPG Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, dağıtıcıların başka bir dağıtıcıdan LPG almasına izin verilecek. Ancak alınan LPG, başka bir dağıtıcıya satılamayacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kamu Araç Alımlarında ÖTV Muafiyeti

Düzenlemeye göre, ÖTV Kanunu’nun II sayılı listesinde yer alan ve yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller, kamyonlar, kamyonetler, arazi taşıtları ve motosikletler için bazı kurumlara ÖTV muafiyeti tanınacak.

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yalnızca savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yapılacak ilk alımlar ÖTV’den muaf tutulacak. Yerli üretimi bulunmayan hafif ticari araçlar da bu kapsama alınabilecek.

Cumhurbaşkanına Yeni Yetkiler

Yasa kapsamında Cumhurbaşkanı, ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme yetkisine sahip olacak. Ayrıca motor silindir hacmi, menzil ve batarya kapasitesine göre farklı vergi oranları belirleyebilecek.

Related Posts

Mars’ta eski nehir izleri keşfedildi!

Mars’ta eski nehir izleri keşfedildi!

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.