Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Tarım Destek Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda çiftçilere yönelik destek çalışmalarını anlattı.

Erdoğan’ın tarıma yönelik destek planlarını açıkladığı etkinlikte konuşan Bakan Şimşek, gıda arzının güvence altına alınmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, “Bütçemizde tarımdan en büyük payı ayırıyoruz. 2025 bütçesinden çiftçilere sağlanacak 706 milyar TL’lik destek için kaynak ayırdık. Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilere kolay erişim imkanı sağlayan krediler de önemli bir destek kalemini oluşturuyor. 2025 yılı itibarıyla, 1,2 milyon çiftçimize 700 milyar TL’yi aşkın sübvansiyonlu kredi veriyoruz. Hazine olarak bu kredilerin yüzde 70’lik faizini karşılıyoruz. Bu sayede finansmana erişim konusunda çiftçilerimize önemli destek sağlıyoruz. Aynı şekilde esnaflarımıza da güçlü destek veriyoruz. Esnafın kullandığı kredinin yarısını devlet olarak üstleniyoruz. İhracatçılarımızın kullandığı kredilerin maliyetlerinin büyük bir kısmını da biz karşılıyoruz.” dedi.

Bakan Şimşek, tarıma sağlanan desteklerin sadece finansmanla sınırlı olmadığını belirterek, yem ve gübre gibi temel girdi kalemlerinde KDV’nin tamamen kaldırılmasının sadece bu yılki maliyetinin 115 milyar TL olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Bakan Şimşek, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında yaptıkları sigorta poliçelerini de anlatarak, “Afetlere karşı tarımın sigortalanması gerekiyor. Bu sigorta için devlet olarak yaptığımız prim ödemelerin yüzde 70’ini üstleniyoruz. Ancak ne yazık ki çiftçilerimizin sadece yüzde 30’u bu sigortadan yararlanıyor. Bu nedenle daha fazla çiftçimizin özellikle iklim değişikliği riski altında bu sigortaları yaptırması önemli olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Enflasyon ve Ekonomik Durum

Bakan Şimşek, OVP’nin ekonomik aktiviteler üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, enflasyonla mücadelede gelinen noktada iyileşmenin olduğunu söyledi. “Geçen yıldan bu yana süregelen bir enflasyon gerilemesi var, mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Temel mallarda enflasyon yüzde 20’ye kadar düştü. Toplam enflasyon yaklaşık yüzde 35 civarında seyrediyor ve yıl sonunda yüzde 20’ler seviyesinde kapatacağımıza inanıyoruz. Temel mallar ve birçok üründe yıllık enflasyon ise 10’lu rakamlara gerileyecek” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte, ekonomik beklentilere de değinen Bakan Şimşek, halkın enflasyon beklentilerinde bir iyileşme gözlendiğini aktardı ve “Artık vatandaşlarımız da bu konuda umutlanmaya başladı. Ancak enflasyonla mücadelemiz sadece para ve maliye politikalarıyla sınırlı değil. Özellikle deprem bölgelerinde konut arzını artırarak, enflasyonun temel unsurlarından biri olan kira maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda sosyal konut politikalarına büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, tarımda sulama ve toplulaştırma projelerine odaklanarak gıda arzını artırdıklarını belirtti. “Enerji dönüşümü de önceliğimiz, çünkü enerji önemli bir girdi. Hanelerin elektriğinin yüzde 55’ini, doğal gazın ise yüzde 65’ini devlet olarak sübvanse ediyoruz. Uyguladığımız politikalar sayesinde dış ticaret dengesinde önemli gelişmeler kaydediyoruz. Cari açığı büyük ölçüde azaltarak, milli gelire oran olarak yüzde 1 ile 1,5 arasına düşürdük. Bu da ekonomimizin şoklara karşı direncini artırıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan, Türkiye’nin bölgede yaşanan savaşlar ve ticaret savaşlarının da etkisiyle son dönemde zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, ülkenin bu süreci başarıyla yönetebildiğini ifade etti.

Ekonomik Gelecek ve Hedefler

Son olarak konuşmasında Türkiye’nin ekonomik hedefleri ve geleceğine yönelik planları paylaşan Bakan Şimşek, küresel belirsizlikler ve talep azalışları gibi geçici etkenlerin ekonomik aktivite üzerinde kısa süreli etkiler yarattığını belirtti. “Hedefimiz Türkiye’nin sürdürülebilir yüksek büyüme ile yollarına devam etmesidir. Ekonomimizi sanayide dönüşüm, tarımda dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm üzerinden güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede orta ve uzun vadede cari fazlaya geçmeyi hedefliyoruz. Ekonomimizi şoklara karşı daha dayanıklı hale getirerek, güçlendireceğimize inanıyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Çalışanların üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıflara ait taşınmazların satışından KDV alınmayacak: Emekçiye başka, vakfa başka!

Emekçinin üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışından KDV alınmayacak. Meclis’teki “ekonomi torbası” ile vakıflara ait taşınmazların satışına KDV istisnası getiriliyor. Bu düzenleme ile 1 milyar liralık KDV’den vazgeçiliyor.

Donald Trump’ın Jerome Powell’a tepkisi piyasaları salladı: Dolar zayıfladı altın geriledi!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri piyasaları yeniden hareketlendirdi. Dolar endeksi düşerken, altın fiyatlarında sert gerileme yaşandı.

Çin’de sanayi şirketlerinin karları mayısta azaldı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …

Emekli maaşını artırmanın 3 yolu: Binlerce liralık fark mümkün

Emeklilik planı yapan milyonlarca vatandaş için önemli uyarılar peş peşe gelirken, uzmanlar emekli aylığını artırmanın yollarını sıraladı. Yapılacak basit ama stratejik tercihlerle, her ay maaşlara binlerce lira ek gelir sağlamak mümkün hale geliyor. Özellikle brüt maaş bildirimi, dilekçe zamanı ve zam dönemlerinin takibi bu süreçte belirleyici rol oynuyor.