Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Kiracının Tahliye Taahhütnamesi İddiası Yargıtay’dan Ret Aldı

Kiracının, tahliye taahhütnamesini baskı altında imzaladığı iddiasıyla açtığı davada ilk derece mahkemesi davayı reddetti. Adalet Bakanlığı’nın temyiz talebini değerlendiren Yargıtay, iddianın delille desteklenmediğini belirterek ev sahibi lehine karar verdi.

Yargıtay, kiracı ile ev sahibi arasındaki tahliye davasında emsal niteliğinde bir karara imza attı. Tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte evi boşaltmayan kiracıya karşı başlatılan icra takibi sonrasında açılan davada, kiracı taahhütnameyi baskı altında imzaladığını iddia etti. İlk derece mahkemesi, bu iddiayı dikkate alarak davanın reddine karar verdi.

Adalet Bakanlığı, kararın ardından kamu yararına temyiz talebinde bulundu. Bakanlık, tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ve iddiaların ispatlanma yükümlülüğü bakımından kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek dosyayı Yargıtay’a taşıdı.

Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, dosyayı inceleyen Yargıtay, baskı altında imza iddiasının ispat yükünün kiracıya ait olduğunu belirtti. Kararda, iddianın ispatlanmadığı ve belgeye karşı aynı değerde bir delil sunulmadığı ifade edildi. Yargıtay, ilk derece mahkemesinin bu hususları dikkate almadan verdiği kararın yasaya ve usule aykırı olduğunu belirtti.

Yargıtay’ın kararında şu ifadeler yer aldı:

“Kural olarak kira ilişkisi kurulduktan sonra alınan taahhütnamenin kiracının serbest iradesi ürünü olduğu kabul edilmelidir. Somut olayda, tahliye taahhütnamesinin tanzim tarihinin belgeye sonradan yazıldığını ve gerçeği yansıtmadığı ileri sürülmüş ise de, bu iddiasını aynı ispat gücüne haiz başka bir belge ile kanıtlamakla yükümlü olan davalı bu yönde bir delil sunmamıştır.”

Ayrıca Yargıtay, bu durumun Adalet Bakanlığı tarafından yapılan kanun yararına temyiz başvurusunun kabulünü gerektirdiğini belirterek, ilgili kararın bozulmasına hükmetti.

Related Posts

Çalışanların üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıflara ait taşınmazların satışından KDV alınmayacak: Emekçiye başka, vakfa başka!

Emekçinin üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışından KDV alınmayacak. Meclis’teki “ekonomi torbası” ile vakıflara ait taşınmazların satışına KDV istisnası getiriliyor. Bu düzenleme ile 1 milyar liralık KDV’den vazgeçiliyor.

Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın tarım destek paketini açıkladığı buluşmada konuşan Şimşek, gıda arz güvenliğinin kendilerinin …

Donald Trump’ın Jerome Powell’a tepkisi piyasaları salladı: Dolar zayıfladı altın geriledi!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri piyasaları yeniden hareketlendirdi. Dolar endeksi düşerken, altın fiyatlarında sert gerileme yaşandı.

Çin’de sanayi şirketlerinin karları mayısta azaldı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …

Emekli maaşını artırmanın 3 yolu: Binlerce liralık fark mümkün

Emeklilik planı yapan milyonlarca vatandaş için önemli uyarılar peş peşe gelirken, uzmanlar emekli aylığını artırmanın yollarını sıraladı. Yapılacak basit ama stratejik tercihlerle, her ay maaşlara binlerce lira ek gelir sağlamak mümkün hale geliyor. Özellikle brüt maaş bildirimi, dilekçe zamanı ve zam dönemlerinin takibi bu süreçte belirleyici rol oynuyor.